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https://doi.org/10.48548/pubdata-658
Full metadata record
Field | Value |
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Resource type | Dissertation |
Title(s) | Food Policy Councils: Levers for Sustainability Transformation? |
Alternative title(s) | Ernährungsräte: Hebel für eine Nachhaltigkeitstransformation? |
DOI | 10.48548/pubdata-658 |
Handle | 20.500.14123/693 |
Creator | Sieveking, Annelie Bettina Elisabeth 0000-0001-7282-4488 1238195652 |
Referee | Schomerus, Thomas 0000-0001-7187-0212 11213355X Newig, Jens 0000-0003-2390-2982 1051421268 Langen, Nina 0000-0002-7690-2276 1029841799 |
Advisor | Schomerus, Thomas 0000-0001-7187-0212 11213355X |
Abstract | This cumulative dissertation investigates food policy councils (FPCs) as potential levers for sustainability transformation. The four research papers included here on this recent phenomenon in Germany present new insights regarding the process of FPCs' emergence (Emergence paper), the legal conditions which affect their establishment (Legal paper), the different roles of FPCs in policy-making processes (Roles paper) and FPCs' potential to democratise the food system (Food democracy paper). Drawing on and contextualizing the results of the four individual studies, the framework paper uses the leverage points concept originally developed by Meadows (1999) and adopted by Abson et al. (2016) as a lens to discuss FPCs’ potential as levers for sustainability transformation. This conceptual background includes three so-called realms of leverage, which are considered to be of particular importance in transformational, solution-oriented sustainability science: first, the change, stability and learning in institutions (re-structure), second, the interactions between people and nature (re-connect) and third, the ways in which knowledge is produced and used (re-think). Framing the findings of the four research papers in terms of these three realms, the framework paper shows that FPCs could serve as cross realm levers, i.e. as interventions that simultaneously address knowledge production, institutional reform and human-nature interactions. In dieser kumulativen Doktorarbeit werden Ernährungsräte als potenzielle Hebel für eine Nachhaltigkeitstransformation untersucht. Die vier enthaltenen Artikel über dieses in Deutschland neue Phänomen legen neue Erkenntnisse dar hinsichtlich des Entstehungsprozesses von Ernährungsräten (Entstehungs-Artikel), der rechtlichen Rahmenbedingungen, die ihre Gründung beeinflussen (Rechts-Artikel), ihrer verschiedenen Rollen in politischen Entscheidungsprozessen (Rollen-Artikel) sowie ihres Potenzials, das Ernährungssystem zu demokratisieren (Ernährungsdemokratie-Artikel). Im Rahmenpapier, in dem auf die Ergebnisse der vier einzelnen Studien zurückgegriffen wird und diese kontextualisiert werden, wird das ursprünglich von Meadows (1999) entwickelte und von Abson et al. (2016) angepasste Konzept der Hebelpunkte zu Grunde gelegt, um das Potenzial von Ernährungsräten als Hebel für eine Nachhaltigkeitstransformation zu erörtern. Dieser konzeptionelle Hintergrund beinhaltet drei sogenannte Hebel-Bereiche, die als besonders wichtig erachtet werden in transformativer, lösungsorientierter Nachhaltigkeitswissenschaft: Erstens die Veränderung, Stabilität und das Lernen in Institutionen (re-structure), zweitens die Interaktionen zwischen Mensch und Natur (re-connect) und drittens die Art und Weise, wie Wissen produziert und verwendet wird (re-think). Durch die Rahmung der Ergebnisse der vier wissenschaftlichen Artikel im Hinblick auf diese drei Bereiche wird im Rahmenpapier gezeigt, dass Ernährungsräte als bereichsübergreifende Hebel fungieren können, die gleichzeitig Wissensproduktion, institutionelle Reform und Mensch-Natur-Beziehungen adressieren. |
Language | English |
DDC | 354 :: Verwaltung von Wirtschaft und Umwelt |
Date of defense | 2021-06-23 |
Year of publication in PubData | 2021 |
Publishing type | First publication |
Date issued | 2021-09-28 |
Creation context | Research |
Faculty / department | Fakultät Nachhaltigkeit / Institut für Nachhaltigkeitssteuerung (INSUGO) |
Alternative Idenfier(s) | urn:nbn:de:gbv:luen4-opus4-11889 |
Date of Availability | 2024-05-30T13:41:36Z |
Archiving Facility | Medien- und Informationszentrum (Leuphana Universität Lüneburg 02w2y2t16) |
Granting Institution | Leuphana Universität Lüneburg |
Published by | Medien- und Informationszentrum, Leuphana Universität Lüneburg |
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